Continuăm plimbarea printre clădirile istorice din zona Pieței Maria care fac parte din mai amplul sit urban “Vechiul Cartier Iosefin”.
În articolul anterior ne-am oprit plimbarea în dreptul Palatului Apelor. Acum continuăm pe Splaiul Tudor Vladimirescu spre următoarea clădire emblematică a zonei.
Spitalul Clinic Căi Ferate Timișoara
Clădirea a găzduit la un moment dat, Casa Sectorială de sănătate. Pavilioanele 13, 14 și 15 ale spitalului de astăzi sunt construite în stilul anilor 1900, sub influența curentului Secession, varianta germană a mult mai extinsului Art Nouveau, apărut în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea. Ca principiu de bază, viza desprinderea de la vechile tipare pentru evitarea standardizării dictate de producția industrială aflată în plină expansiune în epocă.
Pavilioanele 13, 14 și 15 au fost construite la începutul anilor 1900 pe fundații plasate la o adâncime de 2.20 metri, construite din cărămidă arsă cu o grosime de aproximativ 100 cm.
Fostul Palat al Fondului de Pensii
Este o altă clădire emblematică a zonei, construită în stil eclectic istoricist neobaroc. A fost construită de către primăria orașului, iar ca particularitate, se remarcă prin cele trei fațade orientate către trei străzi diferite: Piața Alexandru Mocioni, Bd. 16 Decembrie 1989 și Bd. Regele Carol 1. Etajele clădirii au fost compartimentate pentru apartamente destinate închirierii, iar la parterul clădirii funcționa restaurantul și cafeneaua Elite cu o grădină de vară. Mai târziu, în anii comunismului, restaurantul a fost redenumit Sinaia, iar reputația și aspectul acestuia s-au degradat. Clădirea a fost reabilitată parțial între anii 2004 și 2005.
Palatul János Kassay
Astăzi, este clădirea în care funcționează Teatrul de Păpuși Merlin din Timișoara. Clădirea a fost construită în stil eclectic istoricist neobaroc. Clădirea a servit mai multe funcții pentru o serie de instituții publice până să ajungă să fie folosită de către teatru. Casa de Economii Cetățenești și-a desfășurat activitatea aici pe parcursul mai multor ani. De-a lungul timpului, clădirea a reușit să fie conservat foarte bine. Cu toate acestea trece printr-un proces de renovare.
Palatul Johann Hochstrasser
Clădirea a fost construită între anii 1912-1914 și a fost cea de-a doua clădire cu două etaje din Iosefin, prima fiind Palatul Albert Scott. Ca stil arhitectural se încadrează în perioada târzie a curentului Secession, cu forme geometrice care anticipează tranziția către stilul Art Deco. Deși decorațiunile clădirile erau unele simple dar de efect, acestea s-au pierdut de-a lungul timpului.
Palatul Dr. Adolf Vertes
Este o clădire cu un farmec aparte, construită în stilul anilor 1900, încadrându-se în curentul Secession. Se regăsește în Piața Plevnei, iar colțul orientat către această piață este rotunjit și are un turn de tablă, ceea ce îi oferă o notă distinctivă față de clădirile din zonă. Ornamentele clădirii sunt interesante. Pe fațada dinspre strada Henri Berthelot, deasupra celor două ferestre se regăsesc două decorațiuni distincte și distinctive: una cu o tânără care câtă la vioară, iar un al doilea medalion în relief reprezintă o tânără care pictează.
Practic, fiecare clădire din zonă are câte o poveste, este o mărturie a istoriei orașului. Cunoașterea unor elemente ale poveștii ajută turistul să facă un exercițiu de imaginație și să descopere atmosfera orașului la finalul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea.