Timișoara este un oraș care merită explorat de turistul dornic de experiențe culturale și istorice. În același timp, atmosfera orașului cu terase, cafenele și restaurante cochete dar și cu o cultură universitară bogată îi oferă Timișoarei argumentele pentru a intra pe lista scurtă atunci când planifici un city break.
Mai întâi Dacii, apoi Romanii au locuit în Timișoara. Cei din urmă au denumit-o Castrum Temesiense. Ca citadelă apare menționată în izvoarele istorice în 1212, iar în secolul al XIV-lea devine un avampost important în lupta dintre lumea creștină și turcii musulmani. Aici s-au adunat cruciații unguri și francezi înaintea bătălie de la Nicopole, una dintre cele mai de amploare cruciade. Începând cu secolul al XVII-lea s-a dezvoltat într-un nucleu protejat de ziduri de apărare pentru ca mai târziu să se extindă și în afara acestor ziduri. Atunci a început într-adevăr o dezvoltare economică, socială și culturală a cetății.
Orașul a cunoscut o perioadă excelentă de dezvoltare în perioada interbelică, dar și în timpul comunismului, momente în care populația i s-a triplat.
În istoria recentă, Timișoara a jucat un rol esențial în Revoluția din 1989 care a pus capăt regimului comunist. Aici a și început Revoluția, iar în 22 decembrie 1989, Timișoara devenea primul oraș liber de comunism din România.
Sunt puține orașele care se pot plasa într-un top alături de New York. Ei bine, Timișoara poate face acest lucru. Orașul de pe Bega este al doilea după metropola americană, în care a avut iluminat stradal electric. În Europa, Timișoara a fost primul oraș cu lămpi stradale electrice din 1884.
O altă premieră pentru România s-a întâmplat tot aici, în 1869 când au fost introduse tramvaiele trase de cai. În Europa, Timișoara a fost al doilea oraș în care era disponibilă această alternativă de transport public.
Timișoara este, prin excelență, un oraș multicultural, iar cel mai simplu mod de a demonstra acest lucru sunt Teatrul German și Teatrul Maghiar, două instituții extrem de apreciate, care completează peisajul teatrelor de stat alături de Teatrul Național Mihai Eminescu și Teatrul de Păpuși Merlin.
În același timp există și trupe independente care reușesc să vină cu propuneri culturale extrem de apreciate. Printre cele mai prolifice teatre independente este Auăleu care a rezistat deja de mulți ani și a reușit să-și creeze un renume prin abordările interesante pe care le adoptă.
Acestor teatre li se alătură Opera Națională. Filarmonica Banatul, muzeele și galeriile de artă din oraș, precum și diferitele festivaluri care animă scena culturală a orașului.
Vizitarea Timișoarei în timpul unui festival, cum ar fi JazzTM, poate oferi vizitatorului o experiență completă despre ceea ce înseamnă cu adevărat spiritul orașului.