Timișoara este un oraș încărcat de istorie, iar clădirile din zona centrală o dovedesc. De la Bastionul Maria Theresia care stă mărturie a vremurilor în care Banatul făcea parte din Imperiul Austriac. Construcția a fost realizată între 1732 și 1734 venind ca o actualizare a vechilor fortificații turcești care apărau cetatea Timișoarei. Vechile fortificații nu mai făceau față noilor tehnici de luptă ale vremii, așa că actualizarea lor era absolut necesară. Acum, spațiul Bastionului, reabilitat între 2008 și 2010 este o zonă vie cu galerii de artă, spații expoziționale și cafenele cochete.
La câțiva pași de zidurile Bastionului se deschide Piața Unirii, cu străzile adiacente. Aici este o zonă pietonală foarte animată. Printre clădirile monument istoric, vizitatorul se poate plimba și descoperi o serie de restaurante, cafenele și bistrouri unde are ocazia să experimenteze senzații gustative interesante. Construită în stil baroc, Piața Unirii expune o serie de clădiri de referință ale orașului. De la Domul Romano-Catolic, la Casa cu Lei, la Palatul Baroc care găzduiește Muzeul de Artă, la Casa Bruck și multe altele, piața este sufletul nemuritor al orașului.
Centrul Istoric se continuă pe străzile pietonale, ajunge în Piața Libertății, de unde, la câțiva pași se deschide Centrul Civic, la rândul său cu o serie de atracții.