Fie că ești pentru prima dată în Timișoara, fie că orașul este una dintre destinațiile preferate pentru un city break în România, sau chiar locuiești de câțiva ani aici, cu siguranță orașul îți poate face surprize. Timișoara are capacitatea de a oferi câte o surpriză, oricât de mult te-ai strădui să descoperi orașul în totalitatea lui.
Inevitabil, oricât de buni exploratori urbani am fi, ne scapă detaliile care ne surprind pe măsură ce aprofundăm poveștile pe care fiecare stradă din oraș are să le spună. Așadar, hai la o plimbare prin Timișoara să descoperim câteva dintre aceste povești.
Se pare că locul pe care se întinde astăzi Timișoara ar fi fost locuit încă din perioada neolitică. Există și dovezi în acest sens. De-a lungul timpului au fost descoperit relicve datate din acea perioadă în diferite părți ale orașului. Cu toate acestea primele documente oficiale care atestă existența orașului datează din secolul al XIII-lea. La vremea aceea era doar o mică citadelă care, de-a lungul timpului, a reușit să evolueze destul de frumos.
Cel mai evident indiciu al multiculturalității orașului de pe Bega este dat de cele trei teatre de stat în limbile Română, Maghiară și Germană. Mai mult, există școli generale și licee bilingve care perpetuează acest caracter al Timișoarei. Faptul că orașul a fost parte a Imperiului Austro-Ungar a marcat decisiv istoria și evoluția Timișoarei orientată către multiculturalitate. Oamenii, atât locuitorii, cât și vizitatorii curioși, îmbrățișează această caracteristică și se străduiesc să beneficieze de ceea ce diversele culturi din zonă au să ofere.
Primele lumini stradale s-au aprins în New York și, puțin după aceea Timișoara a devenit al doilea oraș din lume și primul din Europa în care a fost introdus iluminatul stradal. Acest pas major în creșterea calității vieții din oraș se întâmpla în 1884. Bineînțeles, nu a fost singura premieră pe care Timișoara a reușit să o marcheze. Citește și punctul următor!
Chiar dacă acum rețeaua de transport public mai are nevoie de unele îmbunătățiri, Timișoara se poate lăuda că a fost primul oraș din Europa în care s-a putut circula cu tramvaiul. Primul tramvai tras de cai a ieșit pentru prima dată pe traseu în 18 iulie 1869. Deși a fost construit la Viena, la Timișoara și-a deservit scopul. Mica Vienă, cum i se mai spune Timișoarei, a avut un ocazia să aibă unele premiere destinate îmbunătățirii calității cetățenilor înainte de marile orașe ale Europei
Fondată în 1718, fabrica de bere Timișoreana se poate lăuda cu statutul de cea mai veche fabrică din domeniu din România. Așa că, dacă vizitezi orașul, un popas în berăria fabricii trebuie să se regăsească pe lista de obiective.